Personal Branding; Wat wil ik nu eigenlijk?

Doen waar je goed in bent, jouw bevlogenheid laten zien en daarmee het verschil kunnen maken. Dat is nogal wat en uiterst belangrijk! Dan is het zeer wenselijk dat je een onderbouwing van jouw persoonlijke motivatie weet. Dat is een waardevol zelfinzicht en het helpt jou om jouw werkzaamheden te richten. Wanneer je het zelfinzicht hebt en je weet hoe je werkzaamheden kunt richten dan krijg je het gevoel dat jouw bijdrage betekenisvol is. Dat is een prachtige weergave van bevlogenheid.


Gepubliceerd op 14-04-2019


Die onmerkbare, diepgewortelde en subjectieve beleving van jezelf is niet zo gemakkelijk te vinden, laat staan te herkennen. Het zijn die momenten waar je het warme gevoel door je lijf voelt stromen. De tijd lijkt stil te staan want je doet meer dan dat je normaal gewend bent van jezelf. Het kost geen moeite en gaat als vanzelf. Toch verdwijnt dit gevoel na verloop van tijd weer en verval je in patronen die je gewend bent.

Om een stap voorwaarts te maken is het belangrijk om te weten welke elementen voor jou belemmerend werken. Vaak weet je wel wat je doet als het een beetje spannend wordt. Vergelijk het maar eens met het nemen van een frisse duik in dat idyllische meertje op die eerste echt warme dag in het jaar. Je zoekt verkoeling aan het water. Maar het water is nog niet helemaal op temperatuur. De kou van de winter en het frisse voorjaar zitten nog in het water. Je steekt je tenen in het water om te voelen. Zodra je tenen het water raken gaan alle interne alarmbellen rinkelen. Je hoofd zegt: “Niet doen!” Maar je lijf snakt naar verkoeling. Wat ga je doen? Terug naar jouw handdoek en tegen jezelf zeggen dat het water toch echt te koud is. Of durf je de kou te overwinnen en jezelf uit te dagen. De beloning is heerlijk want de verkoeling helpt jou om nieuwe energie in jezelf aan te boren.

Jouw hoofd is vaak niet de beste raadgever in uitdagende situaties. Het hoofd put namelijk uit een flink aantal eerdere ervaringen en probeert vanuit deze ervaringen het gedrag te sturen. In plaats van iets durven te doen wat we spannend vinden, vergroot het te drempel om een uitdaging aan te gaan. Ons hoofd is een wetboek waarin onbewuste regels liggen opgeslagen. Deze disfunctionele regels weerhouden je vaak om een uitdaging aan te gaan. Liever ga je de uitdaging uit de weg! Sterker nog, je probeert de situatie te controleren en alles te houden zoals het is

Het begrijpen van jouw gedrag helpt om sterk te blijven in een veranderende omgeving. Het uitoefenen van controle en het vermijden van uitdagende situaties is daarmee niet weg. Je geeft jezelf de gelegenheid om het sneller te herkennen. Daardoor komt er ruimte om dichtbij jezelf te blijven. Dan kun je doen waar je goed in bent, bevlogenheid laten zien en daarmee het verschil maken.